Hvordan investere i gull

Investeringer i gull kan gi deg en god profitt men det krever at du plasserer investeringen på rett tid og i de riktige produktene. Gullprisen har hatt et skikkelig løft i mange år nå, og trenden viser den vil fortsette med å gå opp, på grunn av usikkerhet i aksjemarkedet generelt, men også fordi gullprisen har vært forholdsvis lav i mange år får den fikk et oppsving. 

Du trenger ikke “ha en pengesekk for å investere i gull. Det er mange, som investerer mindre beløp og som kan tjene en god slant på en langsiktig opptur. Gullprisen har en tendens til å stige jevnt og synke jevn. Om du følger med på gullprisen jevnlig, og hva som ellers er av markedspåvirkninger, har du gode muligheter til å tjene penger uansett hvilken vei gullprisen går. Her har vi listet opp ulike måter å investere i gull på. 

Gullmynter og gullbarrer 

Gullmynter og gullbarrer er fysisk gull du kjøper hos en forhandler, enten i en samlerforretning eller på nett, og som har den verdien den har i vekt av gull. Det kan på en måte ikke slå feil, fordi har du en gullmynt som inneholder så og så mye gull. I mange tilfeller er dette 99% gull, og i andre tilfeller kan det være mindre.  

Gullmynter blir ofte produsert en masse og vil sjeldent svinge mye i verdi utover dagens gullpris. Det er fordi du gjerne betaler litt ekstra for mynten, i forhold til hva den faktisk er verd, noe som gjør du må ha en opptur i gullprisen for å faktisk kunne gå i null med det første. Men det gjelder kun de masseproduserte myntene i moderne tid. Og det er helt og holdent avhengig av gullprisen.  

Du kan også kjøpe gullmynter som faktisk er mer verdt i gull enn valøren den har, fordi mange av disse moderne gullmyntene kan brukes som betalingsmiddel i de landene de er produsert! Hvilket vil si, at du kan gå inn i en hvilkens om helst butikk i USA med en Gold Eagle med en valør av 50 USD og betale – selv om gullverdien er høyere. Det vil selvfølgelig ikke være så smart rent objektivt sett. 

Samlermynter er ofte verdt mer, og er lettere å omsette, fordi disse kommer i et begrenset opplag og som det ikke er så mange av i sirkulasjon. Jo mer sjelden mynten er, jo mer attraktiv vil den være hos samlere. Her er ofte gevinsten nettopp at andre samlere vil kjøpe gullmynten av deg. Når den ble produsert, vekt, antall og kvalitet er alle faktorer som spiller inn på prisen.  

Her kan vi ta som eksempel en Double Eagle fra 1933, som aldri kom ut i sirkulasjon, og som ble solgt for hele 7.6 millioner dollar! Av gullmynter som kom ut i sirkulasjon er det gullmynter produsert før 1933 som er de mest verdifulle. De går kjapt for noen millioner, men det er nok ikke den veien du skal tenke om du vil investere i gullmynter  -i hvert fall ikke med det første.  

Gullbarrer er en blokk med rent gull og har ikke noen særlig samlerverdi (selv om noen enkelte kan ha det), og er bare en måte å eie gull fysisk i stedet for å kjøpe det på råvarebørsen. Er du bosatt i Norge kan du heller hoppe til punktet om å kjøpe gull på råvarebørsen, fordi dette er mest aktuelt om du vil bruke gull som en investering og ikke for å skryte av gullet ditt når du inviterer til fest. 

Et viktig punkt her, er at gullmynter er unntatt MVA og gullbarrer er ikke. Så om du vil tenke investering, er det smartest å kjøre for det første alternativet. 

Spørsmålet blir heller om du er en samler eller en investor?  

Gullaksjer 

Med det spørsmålet ledes vi naturlig over til gullaksjer. Dette er aksjer som kan innebære gruveselskaper, produsenter og forhandlere av gull. I Norge er det ikke så alt for mange gruveselskaper å investere i, men det finnes noen, og det er også mange andre spennende aksjer på børs i Norge som vi ikke skal nevne ved navn her og nå, fordi dette er noe som kan forandre seg i positiv eller negativ retning i morgen. I utlandet derimot, er det drøssevis av gullaksjer å investere i, og er absolutt en vei å gå om du vil desidert investere. 

Vi kan i denne sammenhengen nevne aksjer med fokus på miljø, for eksempel. Selv om du kjøper andeler i et fond som foksuerer på miljø så betyr det ikke du behøver å ha et lager av tøybleier om fondet investerer i en tøybleiebutikk. Det er det samme med gull. Selv om fondet investerer i en gullforhandler så vil du aldri ha et forhold til butikken eller forhandleren. Med det er smak og behag, fordi noen ønsker å ha et nært forhold til investeringene, andre har ikke behov for det.

En investering i et gruveselskap eksempelvis, er en veldig grei måte å få en høy ROI (Return of Investment) om du treffer riktig i markedet. Har du et stabilt selskap å investere i , og gullprisen forventes å stige, kan du få utbytte samtidig som aksjene stiger i verdi. Et annet investeringsobjekt kan være fond som investerer i gullaksjer. Da kan du la andre forvalte verdiene dine og kanskje det er den beste løsningen for mange, fordi det kan være krevende å bli ekspert på markedet om det er en hobby. 

Sett deg godt inn i selskapene, eller eventuelt fond, som du investerer i, fordi det er kun ved å være informert du kan gjøre gode investeringer i aksjer – alt annet er flaks. 

Kjøpe fysisk gull på råvarebørsen 

Som tidligere nevnt kan du kjøpe fysisk gull i form av gullmynter og gullbarrer (og også smykker da selvfølgelig), men fysisk gull som en ren investering er noe du kjøper på råvarebørsen.  

Uten at vi skal komme inn på CFD, derivater og alle de begrepene der (det kan vi fortelle om i en annen artikkel heller), er det greit å vite hvilke former for investeringer du kan velge mellom: 

Vi vil kort nevne spotmarkedet. Dette er når du handler gull til prisen i dag (eller med et lite etterslep) og som lar deg eie fysisk gull. Mange handelsplattformer vil lagre gullet for deg mot et lite gebyr. Du aldri vil ha gullet mellom fingrene og kan selge og kjøpe som du ønsker. 

Alle de andre formene for investering innebærer en helt annen risiko, og eksisterer for at du kan handle med gull uten å eie det fysisk. Uansett, dette skal vi komme nærmere inn på i en annen artikkel. 

Et godt tips er å investere i gull samtidig med at du investerer i andre markeder. Da sprer du risikoen og kan dra nytte av den symbiosen gullmarkedet har med aksjer generelt. Det heter seg jo, at når aksjemarkedet går ned så går gullprisen pop, og det stemmer faktisk.  

Nå er det ingenting som er skrevet i stein, men historisk sett har gullprisen gått motsatt vei av aksjemarkedet generelt noe som har en sammenheng med at investorer må investere pengene et eller annet sted, og i kriser vil de tradisjonelt velge gull. Har du allerede posisjonert deg kan du dra nytte av denne effekten og få en god fortjeneste på investeringene dine. 

Gold Panda

Gold Panda er en serie av gullmynter, som ble lansert av Kina i 1982, og forandrer motiv hvert år. Veldig ettertraktet blant samlere, fordi mynten skiftet valør, fra 5-100 Yuan til 10-500 Yuan, i år 2000. Dette hadde en sammenheng med at vekten av gull nå blir målt i gram i stedet for troy unse. Renhetsgraden er høy og ligger på 99.9% gull.

Gold Panda – en liten intro

Pandaen, og da mener vi dyret, er en truet dyreart, som Kina fikk satt søkelyset på når de lanserte deres helt egen gullmynt – Gold Panda. De lanserte denne mynten som en direkte respons på Sør Afrikas suksesss med Krugerrand, somt rask ble en favoritt blant samlere, og som faktisk hadde en markedsandel på hele 90% på tidlig 80-tall. På grunn apartheid var det mange land som forbød import av Krugerrand og dette skapte et vakuum i markedet.

I det første leveåret til mynten ble det produsert fire størrelser: 1 unse, halv unse, kvart unse og en tiendels unse. Året etter kom det enda en størresle, troy unse, og disse holdt seg helt til de som nevnt skiftet over til det metriske systemet i 2000. Det aller første motivet til Gold Panda er Himmelens Tempel, som er Kinas eldste Taoist-tempel, på den ene siden, og en panda som spiser bambus på den andre siden. Selv om mynten skifter motiv hvert år, er det alltid en panda i fokus på den ene siden- derav navnet – og den andre siden av mynten har ulike bilder av bygninger, personer osv. av kulturell betydning for Kina (bildene var ens kun i 2001 og 2002).

Elsket blant samlere

Gold Panda er elsket blant samlere og komplette sett kan gå for tre ganger gullprisen, noe som er en god grunn til å starte samlingen allerede i dag. De eldre årgangene er de som har høyest verdi, og kan gå for enormt mange penger.

Som investeringsobjekt er Gold Panda verdt å samle på. Siden gullinnholdet er såpass høyt, vil verdien per se følge gullprisen, men oppsiden er selvfølgelig også samlerverdien. Markedsprisen på en Gold Panda gullmynt er alltid høyere enn vekten den har i gull, noe som kan tilskrives at dette er en av de mest populære gullmyntene i verden.

Den rangerer trygt på topp 5-listen hvor blant annet Gold Eagle også er. Etterspørselen etter Gold Panda er ogå høy, fordi det trykkes færre mynter enn det er marked for. Dette skyldes at populariteten øker verden over, og Shenzhen Guobao Mint, et av myntverkene som produserer mynten, klarer ikke å møte etterspørselen (det vil de nok heller ikke for å holde etterspørselen oppe).

Hvert år kommer det nye motiver, og som oftest gjenspeiler disse motivene kulturelle landemerker, nasjonaldyr og personer, som med andre gullmynter. Dette er med på å øke samlerverdien og gjør den mer attraktiv blant samlere.

Spesialmynter

Skal du investere i spesialmynter er det mye å ta hensyn til. Disse myntene blir ofte laget i gull eller sølv. Før du skal investere i gull eller sølv, bør du foreta noen vurderinger. Forhandleren som du kjøper spesialmynten av, bør være seriøs. Du kan velge å oppsøke en fysisk forhandler i nærheten av der du bor.

Du kan også velge å benytte en norsk forhandler på nett. Her vil du få tilgang til gode priser og sikker levering. Du bør allikevel sjekke at denne at forhandleren er seriøs. Du kan selvsagt også velge en utenlandsk forhandler. Derimot kan dette by på flere utfordringer, enn om du forholder deg til norske aktører.

Flotte jubileumsmynter

Mange velger å investere i investeringsmynter. Dette er mynter som gis ut av myntverket i hvert enkelt land. En jubileumsmynt må tilfredsstille visse krav til renhet og vekt. Dette er en god investering for deg som gjerne ønsker å selge myntene senere. En jubileumsmynt blir gjerne produsert for å markere et jubileum.

Dette kan være i forbindelse med en markering av en hendelse som har en nasjonal, kulturell eller historisk betydning. En slik jubileumsmynt har vanligvis en høyere verdi enn en vanlig sirkuleringsmynt. Den kan allikevel benyttes som et betalingsmiddel under visse omstendigheter. Dette er en mynt som passer utmerket i samlingen din.

Finn dine minnemynter

Minnemynter kan til en viss grad sammenlignes med jubileumsmynter. Det har blitt produsert en minnemynt i forbindelse med Knut Hamsuns 150-årsjubileum i 2009. Denne mynten var i 92,5 % sølv. I forbindelse med OL på Lillehammer, ble det produsert 12 minnemynter i sølv. Disse sølvmyntene ble preget med ulike motiver.

Norges Bank gir vanligvis ut to ulike minnemynter når det skal markeres en historisk, kulturell og nasjonal hendelser. Dette er en sirkulasjonsmynt som får et spesielt preg. I tillegg blir det gitt ut en jubileumsmynt eller minnemynt, som ikke skal sirkuleres. Denne mynten kan være i både gull og sølv.

Mynter i ulike materialer

Vanligvis vil en minnemynt og jubileumsmynt fremstå som forskjellige fra vanlige sirkulasjonsmynter, som brukes i Norge. Dette i både utforming, design og preg. Disse myntene kan derimot benyttes som sirkulasjonsmynter ved behov. Sirkulasjonsmynter som produseres med et spesielt preg har allikevel de samme tekniske spesifikasjonene, som vanlige sirkulasjonsmynter.

Preget kan derimot skille seg ut fra vanlige sirkulasjonsmynter. Dette ved at det er ulike motiver på en eller to sider av mynten. Spesialmynter produseres i ulike materialer som kobber, sølv og gull. Oversikten over minnemynter fra Norges Bank, viser at den første minnemynten ble utgitt i 1906. Dette i forbindelse med markeringen av unionsoppløsningen.

Ulike typer mynter

Allerede fra 1900 tallet var det vanlig å lansere sølvmynter, som en markering av en kulturell eller nasjonal hendelse i Norge. I begynnelsen ble det brukt mye kobber i forbindelse med produksjonen av spesialmynter. Slike spesialmynter ble gjerne preget med flotte og detaljerte utsmykninger.

I dag blir det fremdeles lansert spesialmynter i forbindelse med jubileum og markeringer. Derimot benyttes materialer som både sterling sølv og fintsølv. De fleste slike spesialmynter refereres til som tvungne betalingsmidler. Derimot har disse myntene gjerne en høyere verdi, enn vanlige sirkulasjonsmynter.

Hvordan kjøpe gull

Det å investere i gull kan gi gode resultater for deg som ønsker å tjener noen kroner. Derimot kan en slik investering krever litt lenger tid, enn andre investeringer. Dette da gullprisen holder seg ganske stabil. For at du skal få utbytte av investeringen bør du holde deg oppdatert på gjeldende priser, til enhver tid.

Det er viktig å investere i de riktige gullproduktene til rett tid. Dette da gullkursen stadig varierer i det internasjonale markedet. Dagens trender tilsier derimot at gullkursen gradvis øker. Det er derfor ikke nødvendig å investere mye penger i gull. Dersom du investerer i litt gull, vil du sannsynligvis oppnå en viss avkastning over tid.

Kjøp velkjente gullmynter

Når du skal investere i gull bør du vurdere gullbarrer eller gullmynter. Dette er i utgangspunktet fysisk gull som du kan kjøpe i en spesialforretning. Denne forretningen kan være i form av en gullforhandler eller en samlerforretning. Du kan også kjøpe gull på nett. Det er da viktig å finne en forhandler som tilbyr en sikker handel.

Når du skal vurdere å investere i gullmynter bør du oppdatere kunnskapen din, om verdier og tilgjengelighet. Dette er mynter som ofte blir produsert i flere opplag. Det er derfor viktig finne gullmynter som skiller seg ut, og kan gi en tilfredsstillende verdiøkning over tid. Denne verdistigningen er derimot avhengig av gullprisen.

Invester i fysiske gullbarrer

Du kan også gå til anskaffelse av fysisk gull. Dette kan selvsagt tilsi at du investerer i gullmynter. Derimot kan fysisk gull også leveres i form av gullbarrer. Dette er blokker som inneholder rent gull. Gullbarrer har vanligvis ikke noen spesiell samleverdi. Derimot er gull et trygt investeringsalternativ til deg, som ønsker en sikker investering.

Dersom du velger å investere i gullbarrer, bør du være sikker på at du har tilgang til et passende lagringssted. Dette kan medføre en tilleggskostnad som tilkommer, grunnet lagring i bank eller lignende. Det er ikke alltid like enkelt å vite med sikkerhet at gullbarren har ønskelig verdi. Prisen kan ofte være høyere enn den reelle verdien på gullet.

Invester i gullaksjer

Det  tar gjerne tid å lære hvilket type gull, som vil gi best avkastning. Mange typer gull krever at du har lagringsplass. Derimot vil en gullaksje være en bedre løsning for deg som vil forsøke å investere i gull. Dette er i hovedsak aksjer som kan kjøpes i forbindelse med forhandlere, gruveselskaper og produsenter av gull.

Ved å plassere investeringene dine i riktig produkter, vil du få best mulig avkastning. I den senere tid har gullprisen vært høy. Det er ingenting som tyder på at gullkursen vil reduseres. Du bør investere langsiktig, for slik å være sikker på at verdien vil gå opp over tid. Gullprisen kan påvirkes noe av eventuelle markedssvingninger.

Gull til lave priser

Skal du investere i gull bør du vurdere hvilke muligheter som er tilgjengelig. Både gullmynter, smykker og ikke minst gullbarrer, er gode alternativer. Det å investere i gull kan gi deg en god avkastning, om du investerer riktig. Du bør derfor undersøke hvilke kjøpsmetoder som passer best for deg.

Gullbarrer eller gullmynter?

Det er ikke alltid like enkelt når du skal velge hvilke type gull, som er aktuelt. Dette er en investering som koster litt, og som derfor krever litt planlegging. Når det er økonomisk usikkerhet i samfunnet øker gjerne interessen for å investere i gull. Dette mye på grunn av at eiendomspriser og aksjekursen faller mer enn vanlig.

Gull passer for deg som ønsker en sikker investering. Gullprisen endres ikke så mye over tid, som det andre ting gjør. Du er derfor sikret en investering som varer. Dette betyr at prisen kan variere på samme måte som valutakursen. Derimot vil gull alltid ha en verdi. Du kan investere i både gullbarrer og gullmynter.

Slik investerer du i gull

Når du har bestemt deg for å investere i gull bør du undersøke hvilke forhandlere, som er tilgjengelig. Du kan velge å besøke en fysisk gullsmed som ligger plassert i nærheten av der du bor. Det finnes sikkert andre forhandlere som selger gull, i form av gullbarrer eller gullmynter. Dette er fysiske objekter som trenger lagringsplass.

Dersom du velger å kjøpe gull i utlandet, bør du være sikker på at du kan få gullet tilsendt på en forsvarlig måte. Det er også viktig å velge en forhandler som har sikre nettsider. Det bør også være trygge betalingsløsninger, tilgjengelig på nettsiden. Slik slipper du å uroe deg for om handelen er sikker eller ikke.

Velg gullbarrer

Det finnes en rekke norske forhandlere som gir deg gode priser på gull. Når du skal investere i gull kan du velge om du skal investere i smykker, gullbarrer eller gullmynter. Gullbarrer og gullmynter er i større grad tilsiktet personer, som ønsker investere i gull. Gullbarrer passer bra for deg som ønsker gull til lagring.

I tillegg til at gullbarrer er enkle å lagre, er dette gull som også er enkelt å selge. Gullprisen er også såpass stabil at du ikke vil risikere at den faller mye i verdi. En gullbarre er en ypperlig måte å lagre verdier, som ikke skal brukes. En gullbarre passer også for deg som ønsker å bearbeide gullet til smykker, eller lignende.

Invester i gullmynter

Når du skal vurdere hvilket type gull som passer for deg, bør du gjøre noen undersøkelser. Dette gjør du blant annet ved å undersøke hvilke typer gull som er tilgjengelig, i nærheten av deg. Du kan også undersøke hvor mye du får for de midlene du har å kjøpe for. Gullbarrer er i større grad ment som lagringsobjekt.

Dersom du vurderer gullmynter, bør du undersøke hvilke gullmynter som passer for deg. Du har kanskje noen gullmynter fra før av. Da bør du velge noen gullmynter som du ikke har i samlingen din. Populære gullmynter er lett omsettelig, og passer for deg som ønsker en sikker investering. Det å samle på mynter er også en populær hobby.

Sikker betaling og forsendelse

Det enkleste er selvsagt å oppsøke en fysisk gullforhandler. Du kan undersøke om det finnes en gullsmed i nærheten av deg, som selger gullbarrer eller gullmynter. Du kan også kjøpe gull på nett. Derimot må du være sikker på at både betaling og forsendelse tilfredsstiller dine forventninger.