Gull har flere funksjoner

Gull er et metall med verdi, uansett hvor man er i verden. Alle kulturer og land i alle verdenshjørner er kjent med dette metallet og er høyt verdsatt. Gull er også et symbol på å være velstående og rik.

Gull er et edelt metall med lang historie. Gullet var ettertraktet lenge før gullfeberen herjet over Atlanteren for et par hundre år siden i Klondike, Canada.

Dette hotellet er et naturlig metall som folk kom over i bekker og elver over alt i verden. Den er myk med lavt smeltepunkt i forhold til andre metaller i denne gruppen. Den er lett å forme, til for eksempel gullmynter og gullbarrer. Selv til og med verdens rikeste and, Onkel Skrue, er glad i dette metallet.

I tillegg til at den har en glans som er lett å bli fascinert av, blir dette metallet heller ikke utslitt eller flekkete. Om man kaster en gullklump på havets bunn og lar den ligge der i 50 år, vil den se like pen ut fortsatt når man henter den opp igjen.

Gull kan verken spises eller brukes til noe spesielt nyttig, så hvorfor er folk så glad i dette edle metallet?

Gull er sikker som banken – og av og til sikrere

Gull har blitt brukt for å vise at man er velstående og har mye penger. Men det har vært tider i historien der penger ikke har hatt  nesten noe verdi i forhold til gull. I disse tidene ble det kjøpt gull i fysisk tilstand, og selv om penger og sedler mistet sin verdi, holdt gullet på sin.

Folk kjøpte gullmynter og barrer fordi de var redd for den høye inflasjonen. Gode eksempler på dette var den store depresjonen på 1930- tallet i USA, og begge verdenskrigene.

Skulle det bli høy inflasjon blir alle pengene man har i banken verdiløs. Folk tenkte at hvis vanlige penger skulle miste all sin verdi så ville de fortsatt ha gull. Og som kjent så har gull vært en akseptert betalingsmiddel over hele verden gjennom historien.

Hvor kan man kjøpe gull

Kina er verdens største “produsent” av gull. De utvinner over 400 tonn årlig, nesten dobbelt så mye som det USA gjør. Australia og Russia er også flinke til å utvinne gull, med henholdsvis 320 tonn og 300 tonn per år.

Skulle man være en av dem som ønsker å være i besittelse av fysisk gull kan man gjøre dette veldig enkelt via nett. Søk litt på nett for å finne nettsteder som driver med kjøp og salg av gull. Velg så gull produktet man ønsker, enten det er gullbarrer eller gullmynter, velg verdi og vekt. På ebay kan man for eksempel og være med på auksjoner for å sikre seg en bit fysisk gull.

Før man kjøper det fysiske gullet så sørg for at man er rimelig sikker på at man vil motta gullet. Det er mange svindlere som er ute og går på nett og leter etter ofre som vil investere i blant annet gull.

I noen byer som blant annet Dubai og Las Vegas, har de noe som kalles Gold-to-Go minibanker. Her kan man kjøpe fysisk gull direkte i “minbankene”. Prisen på gull i disse minibankene er som regel mye høyere enn markedsverdien, så man kan spørre seg selv om det er så lurt å forta kjøp av gull på disse plassene.

Krypto og gull

Som kjent er trading i medvind for tiden. På disse handelsplattformene kan man investere i mer enn tradisjonelle handelsvarer, gull ved hjelp av kryptovaluta. Bruk både Bitcoin, Litecoin, Ripple, Ethereum og mange av de andre kryptovalutaene til å kjøpe aksjer i gullgruve selskaper som for eksempel Barrick Gold Company.

Prosessen for å kjøpe gull på disse plattformene er rett frem. Det aller første man må gjøre er å sørge for at man har nok midler i kryptovalutaen, og deretter lete seg frem under seksjonen “Gull” eller under “Metaller”.

Det er også mulig å kjøpe andre verdifulle metaller som blant annet sølv. Når alt kommer til alt er edle metaller og kryptovalutaer like:

  • Begge er en form for penger – som holdes utenfor banksystemet, deres verdi er ikke bestemt eller kontrollert av en sentral regjering
  • Både gull og krypto blir «utvunnet» og har begrensede mengder
  • Begge er en form for beskyttelse mot fiat-valuta-devaluering og ustabilitet på markedet

Gull og krypto kan være en god forsikring i tilfelle inflasjon vil oppstå i fremtiden.

Har kryptovaluta blitt det nye gullet?

Gjennom tusenvis av år har mennesker lett etter trygge instrumenter for oppbevaring av sine verdier. Helt siden antikken har gull og edelstener vært det foretrukne instrumentet for de som ønsker å beskytte sine verdier. Imidlertid har dette endret seg ved hjelp av blockchain teknologi og de nye kryptovalutaene. I dag ser vi en trend der stadig flere investorer benytter valutaer som Bitcoin og Ethereum som en diversifisering fra gull, men er disse valutaene kommet for å ta over for gullet? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Kan kryptovaluta utgjøre stabile verdier over tid?

Selv om gull har vært det foretrukne middelet mot inflasjon i nærmere to tusen år, betyr det ikke det at andre instrumenter ikke kan være like godt egnet. De fleste henviser til volatilitet når de skal forklare hvorfor kryptovaluta ikke er like godt egnet som gull som investering. Her er det viktig å huske at ulike kryptovalutaer har ulike verdier. Der Bitcoin i liten grad har underliggende verdier, kan en investering i Ethereum være langt mer stabilt.

Årsaken til dette er at Ethereum ved hjelp av smart kontrakter og blockchain har utviklet et langt mer omfattende nettverk enn Bitcoin som stadig utvikles videre. Dette har også sørget for at verdien på Ethereum har holdt seg mer stabil sammenlignet med Bitcoin, Ripple og andre kryptovalutaer.

Derfor kan Ethereum bli det nye gullet

Det var lenge spekulasjoner i om Bitcoin kom til å bli det nye gullet, men volatiliteten i markedet har skremt bort mange risikoaverse investorer. Derfor har Ethereum kommet på banen som et langt bedre alternativ for investorer som ønsker å diversifisere fra gullbeholdningen sin. Ikke bare er Ethereum langt enklere å oppbevare enn fysisk gull, men det har også et mer innovativt og fremtidsrettet bruksområde.

Sannsynligheten er derfor stor for at Ethereum vil fortsette sin verdiøkning, mens gull i økende grad stagnerer på dagens nivåer. Dette er spesielt aktuelt når nye oppdateringer til Ethereum systemet lanseres med den hensikt å gjøre kryptovalutaen mer miljøvennlig for utvinning, samt utvikle smart kontraktene videre slik at omsetning av Ethereum i hverdagen blir langt enklere.

Ethereum nettverket som verdikjede

En viktig forskjell på Bitcoin og Ethereum er hvordan de benytter blockchain teknologi til å utvide sitt nettverk. Der Bitcoin i dag nærmer seg begrensningen satt av utvikleren har kryptovalutaen i stor grad fått sin posisjon i økosystemet som et spekulativt finansielt instrument. Ethereum derimot er basert på helt annen teknologi og det kommer stadig nye oppdateringer til valutaen.

Spesielt fokuset på omsetning og smart kontrakter har gjort det mulig å skape en kryptovaluta som er langt mer stabil enn Bitcoin og lettere lar seg knytte inn i ulike metaverse. Derfor er det påpasselig å anta at Ethereum etterhvert vil overta som den dominante kryptovalutaen i fremtiden og dermed også ha en verdig sjans for å overta som det nye gullet. Uansett vil investorenes kjøpevillighet og aksepten i de tradisjonelle markedene være viktig for den videre utviklingen av kryptovaluta som verdi instrument.