Skal du investere i spesialmynter er det mye å ta hensyn til. Disse myntene blir ofte laget i gull eller sølv. Før du skal investere i gull eller sølv, bør du foreta noen vurderinger. Forhandleren som du kjøper spesialmynten av, bør være seriøs. Du kan velge å oppsøke en fysisk forhandler i nærheten av der du bor.
Du kan også velge å benytte en norsk forhandler på nett. Her vil du få tilgang til gode priser og sikker levering. Du bør allikevel sjekke at denne at forhandleren er seriøs. Du kan selvsagt også velge en utenlandsk forhandler. Derimot kan dette by på flere utfordringer, enn om du forholder deg til norske aktører.
Flotte jubileumsmynter
Mange velger å investere i investeringsmynter. Dette er mynter som gis ut av myntverket i hvert enkelt land. En jubileumsmynt må tilfredsstille visse krav til renhet og vekt. Dette er en god investering for deg som gjerne ønsker å selge myntene senere. En jubileumsmynt blir gjerne produsert for å markere et jubileum.
Dette kan være i forbindelse med en markering av en hendelse som har en nasjonal, kulturell eller historisk betydning. En slik jubileumsmynt har vanligvis en høyere verdi enn en vanlig sirkuleringsmynt. Den kan allikevel benyttes som et betalingsmiddel under visse omstendigheter. Dette er en mynt som passer utmerket i samlingen din.
Finn dine minnemynter
Minnemynter kan til en viss grad sammenlignes med jubileumsmynter. Det har blitt produsert en minnemynt i forbindelse med Knut Hamsuns 150-årsjubileum i 2009. Denne mynten var i 92,5 % sølv. I forbindelse med OL på Lillehammer, ble det produsert 12 minnemynter i sølv. Disse sølvmyntene ble preget med ulike motiver.
Norges Bank gir vanligvis ut to ulike minnemynter når det skal markeres en historisk, kulturell og nasjonal hendelser. Dette er en sirkulasjonsmynt som får et spesielt preg. I tillegg blir det gitt ut en jubileumsmynt eller minnemynt, som ikke skal sirkuleres. Denne mynten kan være i både gull og sølv.
Mynter i ulike materialer
Vanligvis vil en minnemynt og jubileumsmynt fremstå som forskjellige fra vanlige sirkulasjonsmynter, som brukes i Norge. Dette i både utforming, design og preg. Disse myntene kan derimot benyttes som sirkulasjonsmynter ved behov. Sirkulasjonsmynter som produseres med et spesielt preg har allikevel de samme tekniske spesifikasjonene, som vanlige sirkulasjonsmynter.
Preget kan derimot skille seg ut fra vanlige sirkulasjonsmynter. Dette ved at det er ulike motiver på en eller to sider av mynten. Spesialmynter produseres i ulike materialer som kobber, sølv og gull. Oversikten over minnemynter fra Norges Bank, viser at den første minnemynten ble utgitt i 1906. Dette i forbindelse med markeringen av unionsoppløsningen.
Ulike typer mynter
Allerede fra 1900 tallet var det vanlig å lansere sølvmynter, som en markering av en kulturell eller nasjonal hendelse i Norge. I begynnelsen ble det brukt mye kobber i forbindelse med produksjonen av spesialmynter. Slike spesialmynter ble gjerne preget med flotte og detaljerte utsmykninger.
I dag blir det fremdeles lansert spesialmynter i forbindelse med jubileum og markeringer. Derimot benyttes materialer som både sterling sølv og fintsølv. De fleste slike spesialmynter refereres til som tvungne betalingsmidler. Derimot har disse myntene gjerne en høyere verdi, enn vanlige sirkulasjonsmynter.